9.2.12

Scrub Muka Guna Bedak Sejuk

anyong chinggu 안 녕 친구 (hope i wrote the hangul alphabet rightly)



so, for today, i want to share my new beauty tips to everyone. . . 
haha, rasa2nya, ramai juga yang memang guna cara ni untuk
menjaga kulit muka. . .  tapi kepada yang tak tahu lagi tu, 
mmm. . . . jom baca petua saya. . . 


siapa yang nak muka bersih berseri, sila angkat tangan. . .
ni petua yang senang dan sangat ekonomi. . . 


source: google

siapa pernah nampak bedak sejuk mcm ni?
tak kisah lah brand apa pun,
asalkan bedak sejuk ok. . . 

ni sebotol mcm ni, harga dalam rm1.80 
(kat area kedai runcit rumah saya ok)
tapi maybe kat area tempat kurang 
murah la kot. . .  

so, apa nak buat dengan bedak sejuk ni. . . ???

mula2, korang ambil seketul dua bedak sejuk ni,
dan kemudian letak la dalam pinggan kecil ke,
mangkuk kecil ke. . . dan basahkan dengan beberapa titis air. . .

dah basahkan dengan air,
hancurkan bedak sejuk tersebut
mcm kat dalam gambar di bawah ni
v
v
v
v
v

source: google

dah hancurkan bedak tadi,
bedak pun dah mcm ala2 scrub kan. . .

so, korang basahkan kulit muka korang pula,
dan lulurkan muka anda dengan
bedak sejuk yang dah dihancurkan,
dan gosok2 kulit muka anda,
caranya sama seperti anda guna scrub muka
berjenama korang tu lah. . .

so, gosok muka anda dan kalau kat hidung atau dagu ada 
whitehead, gosok lama sikit kat area tu,
atau kat mana2 area muka yang
ada masalah whitehead / blackhead / berminyak,
 gosok sampai rasa2nya bedak sejuk dah hampir nak kering,

(sila lah bersabar ye kalau nak scrub muka, 
kena lah scrub lama sikit kan)

source: google

kalau dah scrub, dan nak buat face-mask pun 
boleh juga, korang cuma perlu cairkan bedak sejuk, dan 
buat larutan yang kental untuk face-mask ok. . . 

dan, dah puas gentel2 bedak sejuk kat muka tadi,
boleh lah cuci muka tadi sehingga bersih ok. . . 

source: google

sila amalkan petua ini, sehari dua kali,
pagi (selepas bangun) dan malam (sebelum nak tidur),
dan guna lah dalam jangka masa yang panjang. . .

insya allah, kulit muka yang kusam selama ni,
akan berseri2 macam kat gambar kat atas tu. . .

antara kebaikan bedak sejuk:
1 - menyegarkan kulit muka
2- mengurangkan kulit muka berminyak
3- menanggalkan kulit mati
4- menegangkan wajah dan menyejukkan kulit

kalau tumit kaki korang pecah2 kan,
so, boleh juga gunakan scrub bedak sejuk
ni kat tumit kaki anda. . . 

selamat mencuba!

p/s: bedak sejuk mudah didapati di kedai runcit. . .
selain itu, harganya juga sangat murah kan. . . 

selepas dah guna bedak sejuk untuk scrub muka,
jangan lupa letak pelembab kat muka ok. . . 

1 Comments:

Anonymous said...

Saya beli bedak sejuk sebiji mcm dlm gambar tu RM5 . Mahal kan.nape awk beli murah?