5.4.16

Rumah Terkaya di Dunia bernilai 1 Billion Dollar ! dan pemiliknya seorang India yang menjual kain T_T


 hello semua ... semoga petang anda indah bagai awan yang membiru
  *sedangkan dalam hati ni, very the berharap hujan akan turun* ....

tadi nak sangat buat entry resepsi kedua Anzalna dan Hanif Zaki, tapi time browsing2 kan, mata terpop-out besar besar nampak headline ni 'World's Most Expensive House Built' ...

bukan main lain kan headline tu, biar betul ... ni betul2 expensive ka? memang jutawan gila gila melampau owner rumah ni kan ... kalau tak, takkan lah sampai rumah mcm ni keluar headline besar gedabak konnonnya rumah termahal di dunia !



menurut sumber, rumah ni dimiliki oleh orang terkaya di India bernama Mukesh Ambani, dan beliau juga menduduki tangga ke-4 terkaya menurut Forbes' , dan rumah berkenaan didirikan di Mumbai.

rumah ini mempunyai 27 tingkat, 3 helipads, health club, studio tarian, 50-seat movie theater, parking kereta bawah tanah yang boleh menampung sebanyak 160 buah kereta .. wow! cukup hebat, dan bukan itu sahaja, dianggarkan rumah ini bernilai 1 billion dollar! so, that's where he gets the house title World's Most Expensive House  ...

dan satu hal lagi, rumah ini bakal menempatkan 600 orang pekerja! lebih ramai dari sekadar syarikat kecil yang biasa biasa kan .... nak tahu Mukesh Ambani ni kaya apa?  Mukesh Ambani adalah pemilik syarikat tekstil , iaitu Reliance Industries ...





0 Comments: